10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Ghent Üniversitesi Araştırmacıları, Meuse Vadisi’nde 10 Bin Yıllık Bir Kadının Yüzünü Canlandırdı

Ghent Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ROAM Projesi kapsamında, sanatçılar Kennis & Kennis ve Ulco Gimmerveen ile işbirliği yaparak, bugünkü Belçika’nın Meuse Vadisi’nde yaşamış bir kadının yüzünü, 10 bin yıl öncesinden günümüze taşıma başarısı gösterdi.

Kadının kalıntıları ilk kez 1988’de, Dinant yakınlarındaki Margaux Mağarası’nda keşfedilmişti. Arkeologlar, genetik uzmanları, sanatçılar ve antropologlardan oluşan bir ekip, antik insanı bilimsel ve sanatsal yöntemlerle canlandırmayı başardı.

Araştırmacılar, kadının kafatasını tarayarak 3 boyutlu bir model oluşturdu ve bu modele kas ve cilt dokuları ekleyerek gerçekçi bir yüz rekonstrüksiyonu gerçekleştirdi. Genetik analizler sonucunda, kadının mavi gözlü olduğu ve ten renginin orta tonlu olduğu belirlendi.

Çedar Adamı İle Aynı Soydan

Bu kadının, Cheddar Gorge olarak bilinen Çedar Adamı ile aynı soydan olduğu düşünülüyor. Çedar Adamı, İngiltere’deki Gough’s Mağarası’nda bulunmuş ve MÖ 7150 yılı civarında yaşamış olabilir. Genetikçi Dr. Maïté Rivollat’a göre, bu yeniden inşa projesi sayesinde o dönemde fiziksel çeşitliliğin olduğu anlaşıldı.

Tarih öncesi insanların ten renkleriyle ilgili genel kanı, Afrika’dan yayılan insan türlerinin farklı coğrafyalara uyum sağlarken ten renklerinde değişim yaşadığı yönündeydi. Ancak, Margaux kadını gibi örnekler, ten rengi çeşitliliğinin erken dönemlerde ve karmaşık bir şekilde gerçekleşebileceğini gösteriyor.

2017’de yapılan bir başka araştırma, açık tenli, açık gözlü ve açık saçlı genlerin de Afrika kökenli olabileceğini gösterdi. Bu da insan evriminin ten rengi çeşitliliğinin çok eski tarihlerden beri var olduğunu destekliyor.

Related Posts

Chopard, 20. yılını 20 adet ürettiği özel saatiyle kutluyor

Üst düzey saatçilik dünyasında kalite belgeleri, müşterilere saatlerinin mükemmelliği konusunda güvence verir. Kronometrik hassasiyette COSC başta olmak üzere, Master Chronometer ve Cenevre Mührü gibi birçok önemli sertifika bulunmaktadır. Ancak …

Mattel ve OpenAI arasında işbirliği doğuyor! Bu çocukları olumsuz etkiler mi?

Barbie’nin üreticisi ve OpenAI arasındaki işbirliği, sohbet botu psikozuna ilişkin endişelerin ortasında geldi.

ABD Savunma Bakanlığı ile OpenAI arasındaki anlaşma

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yapay zeka şirketi OpenAI ile ulusal güvenlik alanındaki kritik ihtiyaçlara yönelik yapay zeka prototipleri geliştirilmesini öngören 200 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

Golf tutkunları Turkcell Platinum Golf Challenge’ta mücadele etti

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Turkcell Platinum Golf Challenge 2025, sporseverlerin yanı sıra iş, sanat ve cemiyet hayatının önde gelen isimlerini Kemer Golf Kulübü’nde bir araya getirdi.

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.

Havadan benzin üretmek gerçek mi oldu?

New York merkezli bir girişim havadan doğrudan benzin üretebilen bir makine geliştirdiğini duyurdu.