Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonu yeni objelerle zenginleşiyor

Sanayi, iletişim ve ulaşım tarihindeki gelişmeleri yansıtan Türkiye’nin ilk sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, 20 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonunu yeni parçalarla zenginleştiriyor.

Müzeden yapılan açıklamaya göre Alman donanmasında görev yapan Emden F 210 firkateynine ait radar ekranı, 19. yüzyıldan kalma pirinç teodolit, 1930’larda üretilen taksimetre, 1880’lerde üretilmiş bir buhar makinesinin çalışan modeli ve ses heykeli, 2024’te müzenin kalıcı koleksiyonuna eklenen parçalar arasında yer aldı.

Koleksiyona katılan objeler, müzenin atölyesinde restore edildikten sonra sergilenmeye başladı.

Radar ekranı

Hollanda menşeili Signaal markalı radar ekranı, 1983-2013’te Alman donanmasında görev yapan Emden F 210 firkateyninde kullanıldı. NATO görevlerinde yer alan, Aden Körfezi’nde birçok korsan faaliyete başarıyla müdahale eden firkateyn, 15 Haziran 2013’te aktif hizmetten çıkarıldı.

Firkateynlerde kullanılan radar sistemleri, korsan gemilerinin izlenmesine, saptanmasına ve takip edilmesine yardımcı olurken gece karanlığında ve kötü hava koşullarında da etkili çalışarak, gemilerin güvenliğini sağlıyor. Tarihe tanıklık eden bu radar ekranı müzenin Denizaltı Sergi Salonu’nda sergilenmeye başladı.

Pirinç teodolit

Genellikle mühendislik, haritacılık ve inşaat projelerinde kullanılan açı ölçüm cihazı teodolit, yatay ve dikey düzlemlerdeki açıları hassas bir şekilde ölçerek doğru ölçümlerin alınmasını sağlıyor.

19. yüzyılın sonlarında, teodolit, teleskop, mikroskop ve diğer hassas ölçüm cihazları üretimiyle tanınan İngiliz optik cihaz üreticisi E. R. Watts & Son tarafından üretilen obje, Mustafa V. Koç Binası üst katta Bilimsel Aletler vitrininde sergileniyor.

TAXI BB Taksimetre

İlk taksimetre, 19. yüzyılın sonlarına doğru Almanya’da icat edilmekle beraber, taksimetreler 1930’larda yaygın olarak kullanılmaya başladı.

Şehir hayatının dinamizmini, taksi dünyasının dönüşümünü ve ulaşımın tarihsel evrimini gözler önüne seren ve 1930’ların Fransa’sında üretilen bu mekanik taksimetre, Tersane Erdoğan Gönül Galerisi’nde görülebilecek.

Ses Heykeli

Mart 2024’te Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleştirilen “Ses Heykelleri Sergisi” kapsamında Prof. Dr. Yusuf Kemal Kemaloğlu ve Prof. Dr. Güven Mengü tarafından tasarlanan heykel, sergi sonrası müzeye hediye edildi.

Heykelde, “Rahmi M. Koç Müzesi 30 yaşında” cümlesinin frekans ve yükseklik olarak iki eksende belirtilmiş grafiği, lazer şekillendirme ile üç boyutlu olarak aktarılıyor. Heykel, Rahmi M. Koç Galeri’de sergileniyor. (AA)


Related Posts

Rektör Gürel köy okulunda öğretmeniyle buluştu

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel (56), ilkokul öğretmeni İsmail Aras (96) ile eğitim gördüğü okulda buluştu. Gürel hem çocukluğunun geçtiği sınıfı gezdi hem de öğretmeninin elini öptü.

LGS tercihleri ne zaman? 2025 LGS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Liselere Geçiş Sistemi kapsamında yapılan sınavın ardından gözler tercih sürecine çevrildi. LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu 2025, 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu söz konusu sınavın ardından gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşti. Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden çoktan seçmeli soruların sorulduğu sınavın değerlendirmeleri başladı. LGS sınav sonuçları açıklandıktan sonra, öğrenciler lise tercih maratonuna başlayacaklar. Merkezî Yerleştirme, merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda Merkezî Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Tercihler e-Okul üzerinden tamamlanacak. Peki, LGS tercihleri ne zaman, LGS yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı 2025? İşte, LGS tercih tarihi ve kon

İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM),  Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı (E-Tep) başvurularının başladığını duyurdu.

Resmi Gazete kararları 29 Haziran 2025 – Pazar | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi alımı ilanı yayınlandı!

29 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32941 sayılı Resmi Gazete’de bugün, TED Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği yer aldı. Ayrıca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi alım ilanı da Resmi Gazete’de yayınlandı. İlana göre profesör, doçent, doçent öğretim görevlisi kadrolarında akademik personel alımı yapılacak. Adaylar başvuru tarihi ve şartlarını, cdn.comu.edu.tr internet adresinden öğrenebilecekler. Peki, 29 Haziran Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 32941 Sayılı 29 Haziran 2025 Tarihli Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.

KPSS A Grubu nedir? KPSS A Grubu hangi meslekleri kapsıyor?

Kamu kurumlarında kariyer hedefleyen üniversite mezunları için en önemli adımlardan biri olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), adayların atama yapılacağı kadro türüne göre A Grubu ve B Grubu olmak üzere ikiye ayrılır. Peki, KPSS A Grubu nedir? KPSS A Grubu hangi meslekleri kapsıyor?

Meclis tatil tarihi 2025 (28. Dönem 3. Yasama Yılı Takvimi) | 2025 TBMM ne zaman kapanacak? Karar Resmi Gazete’de yayımlandı!

28. Dönem 3. Yasama Yılı’nın bitmesine kısa süre kala Meclis ne zaman tatile girecek? gündeme geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM), çalışma süresinin uzatılması kararı da karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Anayasa’nın 93’üncü, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 5’inci maddelerine göre, TBMM’nin tatile girmemesine ve çalışmalarına devam etmesine, Genel Kurulun 25 Haziran’daki 101’inci Birleşimi’nde karar verildi. Buna göre TBMM 1 Temmuz’da tatile girmeyerek çalışmalarına devem edecek. Peki, Meclis ne zaman tatile girecek? TBMM ne zaman kapanacak, çalışma süresi uzatıldı mı? İşte, o konu hakkında bilgiler.