Sahte güneş gözlüğü nasıl anlaşılır? Üzerinde CE belgesi olmalı

Güneş Gözlüğü Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, güneş gözlüğü satın alırken önemli noktalara dikkat çekti.

Kızıloğlu, gözlük alırken ürünün belli standartlara uygun olmasını vurgulayarak, CE belgesi gibi güvenlik ve kalite standartlarını gösteren ibarelerin bulunmasının önemli olduğunu belirtti.

Özellikle UV ışınlarının engellenmesinin gözlük seçiminde kritik olduğunu ifade eden Kızıloğlu, gözlüklerin ‘UV 400’ ibaresine sahip olmasının gerekliliğine değindi.

Göz sağlığı açısından sahte güneş gözlüklerinden kaçınılması gerektiğini belirten Kızıloğlu, sahte gözlüklerin gözü korumadığını ve hatta zarar verebileceğini dile getirdi. UVA ışınlarının retinaya kadar ulaşabileceğini, bu durumun gözde ciddi hasarlara sebep olabileceğini aktardı.

Kızıloğlu, özellikle çocuklarda sahte güneş gözlüklerinin kullanımının görme gelişimlerini etkileyebileceğine dikkat çekerek, güvenilir optik mağazalardan ve sertifikalı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gözlük seçiminde cam renginin UV korumasıyla ilişkili olmadığını belirten Kızıloğlu, araba kullananlar için gri, yeşil veya kahverengi cam renklerini önerirken, kayak yaparken ise mavi ışığı iyi süzen amber rengi tercih edilebileceğini söyledi.

Son olarak, siyah gibi koyu renkteki gözlük camlarının UV koruması sağlamadığını belirten Kızıloğlu, sahte koyu renkli gözlüklerin göz bebeklerinin büyümesine ve zararlı ışınların daha fazla gelmesine neden olabileceğini aktardı.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Yerli KAM 2026’da ameliyatta

ASELSAN ile TÜSEB iş birliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi (KAM) ilk testlerini geçti. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, makinenin gelecek yıldan itibaren hastanelerde kullanılacağını bildirdi. Açık kalp cerrahilerinde hayati öneme sahip bu cihaz, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltma hedefinin somut bir adımı olarak öne çıkıyor.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir