365 liraydı, 3 bin 400 oldu: ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirten veriler!

Açıköğretim Sistemi Kayıt Ücretlerindeki Artışlar Büyük Sorun Haline Geldi

Açıköğretim sisteminde öğrenim gören milyonlarca öğrenci, son zamanlarda art arda gelen kayıt zamlarıyla zor durumda kaldı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kayıt ücretlerinde son iki yılda yaşanan yüzde 600’e varan artışların, ekonomik kriz ortamında dar gelirli öğrenciler için büyük bir sorun oluşturduğunu belirtti

İki Yılda Kayıt Ücretleri 365 TL’den 3.400 TL’ye Çıktı

Gürer’in aktardığı verilere göre, açıköğretim kayıt ücretleri 2022-2023 eğitim yılında 365-395 TL aralığındayken, 2023-2024 döneminde 1.180-2.080 TL seviyelerine yükseldi. 2024-2025 döneminde ise bu ücretler yüzde 70 ila 90 arasında artarak 1.995 TL ile 2.430 TL aralığına ulaştı ve bazı programlarda 3.400 TL’ye kadar çıktı.

“Öğrenci ve ailelerinin ekonomik durumları hiçe sayılarak yapılan bu zamlar, özellikle dar gelirli öğrencileri olumsuz etkiliyor” diye belirten Gürer, bu durumun adaletsiz olduğunu vurguladı.

2,6 Milyon Öğrenci Zamlardan Etkilenecek

Gürer, Türkiye’deki açıköğretim sistemine kayıtlı toplam öğrenci sayısının 2 milyon 688 bin 581 olduğunu açıkladı ve zamların bu geniş öğrenci kitlesini doğrudan etkileyeceğini ifade etti. Öğrenci sayıları üniversitelere göre şu şekilde sıralandı:

  • Anadolu Üniversitesi: 1.539.964 öğrenci
  • Atatürk Üniversitesi: 577.869 öğrenci
  • İstanbul Üniversitesi: 548.598 öğrenci
  • Ankara Üniversitesi: 22.150 öğrenci

Kadın Öğrenciler Kayıt Zamlarından Daha Fazla Etkileniyor

CHP’li vekil, açıköğretim sistemine kayıtlı öğrencilerin çoğunluğunun kadınlar olduğunu belirtti. Gürer, 1 milyon 523 bin 652 kız öğrencinin kayıt zamlarından etkileneceğini belirterek, kadınların eğitim mücadelesine her yeni zam ile ek yük getirildiğini söyledi.

Sınav Ücretlerindeki Artışlar da Endişe Yaratıyor

Gürer, kayıt ücretlerinin yanı sıra sınav ücretlerindeki artışa da dikkat çekti ve öğrencilerin ekonomik baskı altında kaldığını belirtti. “Gelirler azalırken, eğitim giderlerinin artması öğrencileri eğitimden uzaklaştırabilir” uyarısında bulundu.

“Eğitimin Önü Zamlarla Kesilmemeli”

Eğitimin anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Gürer, hükümete seslenerek, öğrenci giderlerini artıran uygulamalardan kaçınılmasını ve özellikle dar gelirli öğrencilerin kayıt ve sınav ücretlerinde desteklenmesini istedi. Gürer, eğitimin zamlarla engellenmemesi gerektiğini, aksine desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Yüzde 1,7’ye yükselen TÜFE, İtalya’da beklentileri karşıladı

2025 Mayıs’ında yüzde 1,6 olan İtalya yıllık tüketici fiyat enflasyonu, 2025 Haziran’ında piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 1,7’ye yükseldi. Avrupa Birliği (AB) uyumlu enflasyon ise yüzde 1,7 olarak gerçekleşerek piyasa beklentilerinin biraz …

Karpuzu 2 liraya satamayan çiftçi isyan etti: Tövbeler olsun, bir daha ekmem

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçi Soner Cankurt, ektiği karpuzun tarlada kaldığını belirterek, “Maliyetler 3-4 katına çıktı. Raflarda kilosu 20 lira, biz 2 liraya satamıyoruz. Bir daha karpuz ekmeyeceğim, tövbeler olsun. Çiftçiliği bırakıyoruz …

Mehmet Şef’in restoranında satılan yaprak sarmanın fiyatı sosyal medyada gündem oldu

Mehmet Şef’in restoranında satılan yaprak sarmanın fiyatı sosyal medyada gündem oldu

Türk-İş Genel Başkanı Atalay: Makul cevap gelmezse grev kararı alacağız

Türk-İş Genel Başkanı Atalay: Makul cevap gelmezse grev kararı alacağız

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: ABD vergileri küresel ekonomiyi etkileyecek

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ABD gümrük vergilerinin küresel ekonomiyi derinden etkileyeceğine dikkat çekerek, Türkiye’nin en büyük ticari ortaklarından biri olan AB’nin ticarette ana aktörlerden biri olamadığını vurguladı.

TSKB, 8 dünya devine yetki verdi

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), uluslararası piyasalarda gerçekleştirmeyi planladığı tahvil ihracı kapsamında aralarında J.P. Morgan, Citi ve BNP Paribas gibi küresel finans devlerinin de bulunduğu 8 bankaya yetki verdi. 500 MİLYON DOLARLIK …