Ankaralı besici: Vekilin ucuza et yediği yerde vatandaş ot yiyiyor

“`html

Kurban Bayramı’nda Besicilerin Sorunları ve Et ve Süt Kurumu’nun Rolleri

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaklaşan Kurban Bayramı döneminde besicilerin ellerinde kalan kurbanlık hayvanları almak için Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) devrede olacağını duyurdu. Ancak bu durum, hayvan üreticileri arasında ciddi bir tepkiyle karşılandı.

Ankara’nın Mühye Köyü’ndeki kurban pazarında, üçüncü gününde satışların durma noktasına geldiği gözlemleniyor. ANKA Haber Ajansı’na konuşan besiciler, ESK’nın sunduğu satın alma fiyatlarını eleştirdiklerini bildirdi.

Fiyatlar Yarıya Düştü Ama Alıcı Yok

Mühye Köyü’ndeki kurban pazarında, Kurban Bayramı’nın üçüncü gününde fiyatlar yarı yarıya düşmesine rağmen alım yapılmadığı ifade ediliyor. Besiciler, fiyatların düştüğünü belirtmesine rağmen vatandaşların alım gücünün bu yılki kurbanlık fiyatlarını karşılamadığını vurguluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurban bağış fiyatlarını da eleştiren üreticiler, devletten destek beklediklerini aktarıyor.

“Alım Gücü Tamamen Azalmış Durumda”

Besici Bülent Akyıldız, kurbanlık fiyatlarının belirlenmesinde alım gücünün etkili olduğunu, fakat bu durumun artan maliyetlerle karşılaştırıldığında yetersiz kaldığını dile getirdi. Akyıldız, şunları ifade etti:

“Durum oldukça kötü. Hayvanların çoğu satışta kalıyor. Herkes elindeki malı geri götürüyor. Alım gücü zayıf, özellikle emekliler ‘10 bin liraya kurban var mı?’ diye geliyor. Ekonomik sebeplerle insanların parası kalmadı. Geçen yıl pazar alanında 38 çadır vardı ama bu yıl 65 çadır kuruldu. Ağır maliyetlerle başa çıkmak zorlaşıyor. Yem fiyatlarının geçen yıl 190 bin lira olduğunu düşünürsek, bu yıl bu rakam 850 bin lirayı buldu. Çadır ve nakliye maliyetleri de önemli ölçüde arttı.”

Tarım Bakanlığı’nın uyguladığı politikaların da eleştirildiği bu ortamda, besiciler gelen hayvanların yüzde 80’inin ceza aldığını belirtmekte. Gelir kaybıyla başa çıkmanın çok zor olduğunu söylüyorlar.

“Emektar Emeklilerin Durumu”

Mehmet Taşçı ise kurbanlık fiyatları üzerinde konuşarak, “Alıcı haklı, çünkü emekli maaşları artık çok düşük. Bizim sattığımız hayvanların fiyatları, bizi kurtarmıyor. Biran önce bu duruma bir çözüm bulmak gerekiyor,” dedi.

“Ekonomik Sorunlar ve İhtiyaçlar”

Besici Selçuk, düşük emekli ikramiyeleri nedeniyle bayramda yeterince satış yapamadıklarını belirtti. “Pazara 100 hayvanla geldik, fakat yarısını satamadık. Fiyatları düşürdük ama alıcı bulmakta zorlanıyoruz,” dedi. Selçuk, Diyanet’e ve marketlere seslenerek, “Hakkaniyetli fiyatlar belirlenmezse bu durum sadece daha da kötüleşecek,” şeklinde konuştu.

Bağış Politikalarına Dikkat

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği kurban bağış fiyatlarının yüksekliğine de tepki gösteren Selçuk, “Bağış yapan kişiler benden 17-18 bin lira hayvan almaz,” dedi. Pazardaki satışların azalmasının sebeplerinin başında sosyal medya ve devletin yeterince destek vermemesi olduğunu belirtiyor.

Hayvancılık Sektöründeki Kriz

Besici Recep Işık, kurbanlık fiyatlarının düşmesine rağmen müşteri sayısının çok az olduğunu ifade etti. Hayvan fiyatlarının şu anki maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğunu belirten Işık, “Hayvan başı 4-5 bin lira zarar ediyorum,” dedi. Devletin hayvancılığa destek vermemesi ve piyasa koşullarının kötülüğü nedeniyle bir çıkış yolu bulmanın zor olduğunu ekledi.

ESK’nın Belirlediği Kurbanlık Fiyatları:

  • Tosun: 400 TL/karkas kg
  • Düve: 370 TL/karkas kg
  • İnek: 340 TL/karkas kg
  • Kuzu: 400 TL/karkas kg
  • Toklu: 360 TL/karkas kg
  • Koyun: 350 TL/karkas kg
  • Oğlak: 260 TL/karkas kg
  • Çepiç: 220 TL/karkas kg
  • Keçi: 190 TL/karkas kg

Bu fiyatların, yaş, cinsiyet, randıman ve karkas ağırlığına göre değişebileceği belirtiliyor.

“`

Related Posts

Ekonomist Filiz Eryılmaz değerlendirdi: Altın, petrol ve borsada sessiz pazartesi alarm

ABD tarafından dün gece İran’ın üç nükleer tesisine gerçekleştirilen saldırılar sonrası piyasalarda hareketlilik bekleniyor. Peki Orta Doğu’daki gerilim piyasaları nasıl etkileyecek? Altın, petrol ve borsada son durum ne? Ekonomist Filiz Eryılmaz, gerilimin piyasaya etkilerini değerlendirdi. İşte detaylar…

Balıkçıların cebi de tezgahı da dolu: Mezgit ve istavritte hem bolluk hem talep var

Balıkçıların cebi de tezgahı da dolu: Mezgit ve istavritte hem bolluk hem talep var

İslam Memiş net konuştu! ‘Alabildiğiniz kadar alın, yasaklanabilir’

TV100 YAYININDA FİZİKİ VARLIKLARA DİKKAT ÇEKTİ Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, tv100 kanalında katıldığı yayında yatırımcılara dikkat çeken uyarılarda bulundu. Yeni dünya düzeninde yatırım anlayışının kökten değiştiğini savunan Memiş …

ATM kullananlar dikkat! Kartınızı bilerek yutabilir!

ATM’lerde kart güvenliği için güvenlik önlemleri alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda ATM’ler güvenlik nedeniyle kartınızı yutabilir.

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Türkiye ile Suriye arasında işbirliği protokolü! ‘Türkiye’nin tecrübesi ile şekillenecek’

Türkiye ve Suriye’nin sağlık bakanlıkları arasında işbirliği protokolü imzalandı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Halep ve Şam’da tarafımızca işletilecek olan sağlık tesislerinin planlama ve işletme süreçleri, Türkiye’nin sahip olduğu tecrübeyle şekillenecektir” dedi.