Asya borsaları kritik görüşme öncesi karışık seyrediyor

ABD ve Çin Arasındaki Ticaret Savaşı ve Asya Pazarlarında Son Durum

Global olarak enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, ABD’nin diğer ülkelerle yapacağı ticaret anlaşmalarına dair haber akışı, yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Asya’da, ABD’nin İngiltere ile gerçekleştirdiği ticaret anlaşmasının kısıtlı olduğu değerlendirmesi, ABD-Çin görüşmelerine ilişkin iyimserliği azaltırken, artan jeopolitik riskler de bölge piyasaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Çin’de nisan ayında ihracat, Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen yükseldi. Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolar olarak gerçekleşti ve ülkenin dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolara çıktı.

Çin’in ABD’ye ihracatında yüzde 21’lik bir azalma görülürken, ASEAN ülkelerine yüzde 20,8 ve AB ülkelerine yüzde 8,2’lik bir artış kaydedildi.

Japonya’da hane halkı harcamaları artış göstererek beklentileri aştı. Bölgede Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlik de yakından takip ediliyor. Hindistan basınında, Pakistan’ın Cammu Keşmir bölgesindeki Hindistan’a ait mühimmat depolarına saldırı düzenlediği haberleri yer alıyor.

Bu gelişmelerin ardından Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 artarak 37.485 puana yükselirken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 düşüşle 2.577 puanda kapandı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 değer kaybederek 3.343 puana gerilerken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 prim yaparak 22.834 puanda işlem görmeye devam ediyor. Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 1 düşüşle 79.547 puanda seyrini sürdürüyor.

Related Posts

Alman otomobil üreticileri BMW, Mercedes ve Volkswagen’in karı Çin etkisiyle düşüyor

Alman otomotiv endüstrisinde üretim maliyetlerinde artış, ABD gümrük vergisi ve Asya’dan gelen rekabetle gelecek endişesi artarken, yılın ilk çeyreğinde üç büyük Alman otomobil üreticisinin karı Çin etkisiyle geriledi.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

Geçen yıl 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi.

Bayram ikramiyesi 2025: Emeklilere ödeme tarihi belli oldu mu? İşte beklenen ödeme takvimi

2025 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için geri sayım başladı. Bu yıl 4 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyesi, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri başta olmak üzere birçok hak sahibinin hesabına yatırılacak. Ödemelerin 26 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir