CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP’den Zorunlu Eğitim Açıklaması: Eğitimdeki Değişiklik Endişe Verici

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı yönündeki iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • “Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselerde zorunlu eğitim süresini 2 yıla indirme tasarısını endişeyle izliyoruz. Bu değişikliğin, MÜSİAD’ın ‘zorunlu eğitimin istihdama engel olduğu’ açıklamasının hemen ardından gündeme gelmesi daha da endişe vericidir. Ayrıca, Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen’in yayımladığı saha araştırması da bu politika değişikliğinin bir sonucudur. Söz konusu araştırma, eğitim kalitesini öne çıkarmak yerine, çocukların işgücü piyasasına erken yaşta dahil edilmesini normalleştirmeye çalışmaktadır.”
  • Lise son sınıfın ‘gereksiz’ ilan edilmesi ve zorunlu eğitimin ‘istihdama engel’ olarak nitelendirilmesi, öğrencilerin üniversiteye veya iş hayatına hazırlanmalarının önünün kesilerek daha erken yaşlarda piyasanın ihtiyaçlarına göre şekillendirilmeleri isteğini ortaya koymaktadır. Bu yaklaşım, çocukların haklarını göz ardı eden ve sermayenin taleplerini önceleyen bir bakış açısının tezahürüdür.
  • Önceliğimiz, çocukların eşit, nitelikli ve güvenli bir eğitim hakkına tam anlamıyla erişmesidir. Eğitim sistemi, piyasanın beklentilerine göre şekillendirilemez; kamu hizmetlerine ve çocukların çok yönlü gelişimine dayanarak yeniden yapılandırılmalıdır.

CHP, zorunlu eğitimin süresini kısaltma girişimlerinin çocuk işçiliğini arttırmayı hedeflediğine dikkat çekerek, bu yöndeki adımlara karşı çıkmaktadır. Emeğin ucuz ve güvencesiz hale getirilmesine yönelik talepler, çocukların eğitim hakkının önüne geçmektedir. Bu tür girişimler, çocukların geleceğinin riske atılması anlamına gelmektedir.

“Eğitimde Cemaat ve Vakıflarla Yapılan Tüm Anlaşmalar İptal Edilmelidir”

Zorunlu eğitimin kısaltılması, çocukları hem toplumsal yapılar içinde hem de üretim sektöründe cemaat ve tarikat yapılanmalarına açık hale getirecektir. Eğitimde meydana gelen boşlukların, gerici yapıların yayılmasıyla doldurulması kabul edilemez bir durumdur. Bu durum, çocuk işçiliğini meşrulaştırmak, çocukları gerici uygulamalara maruz bırakmak ve anayasal olarak güvence altına alınan eğitim haklarını ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir.

Çocukların geleceği için yapılması gerekenler açıktır: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçilerin ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve ücretsiz eğitim sağlanmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm anlaşmalar iptal edilmelidir.

Belirli kesimlerin çıkarları uğruna çocukların ve toplumun geleceğine ihanet edilmesine izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan CHP, bu karanlık düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini belirtmektedir. Çocukların aydınlık bir geleceğe sahip olması için kararlılıkla ve umutla mücadele edeceklerini ifade etmektedir.

Related Posts

Çocukların dijitalle ilişkisi yaz tatilinde nasıl olmalı?

Yaz tatilinin 20 Haziran’da başlamasıyla okul öncesinden lise kademesine kadar yaklaşık 20 milyon öğrenci, 8 Eylül’e kadar okuldan ve arkadaş çevresinden uzak kalacak.

14 Temmuz Pazartesi günü yarım gün mü? 14 Temmuz tatil mi, yarım gün mesai mi?

Türkiye’de 2025 resmi tatil takvimi, tatil planı yapanlar ve çalışanlar için büyük önem taşıyor. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün Salı gününe denk gelmesi, 14 Temmuz 2025 Pazartesi gününün tatil olup olmadığı ya da yarım gün mesai yapılıp yapılmayacağı sorularını gündeme getirdi. Resmi tatil takvimine göre, 15 Temmuz’un resmi tatil olması nedeniyle kamu ve özel sektör çalışanları, 14 Temmuz’un durumunu merak ediyor. Peki, 14 Temmuz 2025 Pazartesi günü tatil mi, yarım gün mü, yoksa tam gün mesai mi yapılacak?

Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? Hakaret içerikli paylaşımlar sonrası soruşturma açıldı! İşte Twitter yapay zeka uygulaması Grok son durum

Sosyal paylaşım ağı X yani eski adıyla Twitter’ın yapay zeka uygulaması Grok’un hakaret içerikli paylaşımları sonrası yargı harekete geçti. Uyulama tarafından verilen uygunsuz içerikli cevaplarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygunsuz içeriklerle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrasında sosyal medya kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunda “Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi?” sorusu cevabını arıyor. Peki, Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili detaylar…

MEB Akademi Giriş Sınavı’nın giriş belgeleri erişime açıldı

MEB Akademi Giriş Sınavı’nın giriş belgeleri erişime açıldı

Rektör Gürel köy okulunda öğretmeniyle buluştu

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel (56), ilkokul öğretmeni İsmail Aras (96) ile eğitim gördüğü okulda buluştu. Gürel hem çocukluğunun geçtiği sınıfı gezdi hem de öğretmeninin elini öptü.

LGS tercihleri ne zaman? 2025 LGS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Liselere Geçiş Sistemi kapsamında yapılan sınavın ardından gözler tercih sürecine çevrildi. LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu 2025, 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu söz konusu sınavın ardından gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşti. Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden çoktan seçmeli soruların sorulduğu sınavın değerlendirmeleri başladı. LGS sınav sonuçları açıklandıktan sonra, öğrenciler lise tercih maratonuna başlayacaklar. Merkezî Yerleştirme, merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda Merkezî Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Tercihler e-Okul üzerinden tamamlanacak. Peki, LGS tercihleri ne zaman, LGS yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı 2025? İşte, LGS tercih tarihi ve kon