James Webb Uzay Teleskobu’nu bekleyen tehlike

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu Kritik Durumda

Astronomlar, James Webb Uzay Teleskobu’nun beklenenden çok daha üstün performans sergilediğini belirtiyorlar. Ancak, teleskobun operasyonları için ayrılan bütçede olası kesintiler, görevin çıktılarının hızını ve kalitesini tehlikeye atabilir.

SpaceNews‘ün aktardığına göre, bu bütçe açığı, görevin etkinliğini 2025 sonbaharına kadar erken bir tarihte azaltabilir.

NASA, James Webb Teleskobu’nun gelecek bütçesi için yaptığı son talepte, görevin operasyonel bütçesini yüzde 20 oranında azaltmayı öneriyor.

Bu durum, Webb Teleskobu Misyon Ofisi başkanı Tom Brown’a göre, teleskobun işleyişini olumsuz yönde etkileyebilir.

4 YILDIR FAALİYETTE

Webb Uzay Teleskobu, bilimsel çalışmalarına Temmuz 2021’de başladı. Webb, evreni kızılötesi ve yakın kızılötesi dalga boylarında görüntüleyerek, 35 yıllık Hubble Uzay Teleskobu’ndan ayrılıyor.

JAMES WEBB NASIL İŞLİYOR?

Hubble, ultraviyole ile yakın kızılötesi arasında görüntü alırken, Webb, tespit edebileceğimiz en eski ışığı görüntüleyebiliyor.

Bu özellik, teleskobun erken evrene ait bireysel yıldızları ve galaksileri görmesini sağlıyor. Webb, aynı anda yalnızca bir hedefi gözlemleyebiliyor ve teleskopta kullanılabilir gözlem süresi sınırlı.

Brown’ın bu ay başlarında yaptığı bir sunuma göre, Webb’in operasyonel maliyetleri 2011 yılında idealist bir şekilde düşük seviyede belirlenmişti. Beklenenden daha yüksek enflasyon oranları ve NASA’nın bütçesinde esneklik eksikliği, Webb’i genel finansman sabit kalsa bile bir bütçe açığıyla karşı karşıya bıraktı.

“OPERASYONUN TÜM YÖNLERİ ETKİLENECEK”

Brown, “Eğer bütçe kesintileri gerçekleşirse, operasyonların her yönü etkilenecektir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

ABD Savunma Bakanlığı ile OpenAI arasındaki anlaşma

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yapay zeka şirketi OpenAI ile ulusal güvenlik alanındaki kritik ihtiyaçlara yönelik yapay zeka prototipleri geliştirilmesini öngören 200 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

Golf tutkunları Turkcell Platinum Golf Challenge’ta mücadele etti

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Turkcell Platinum Golf Challenge 2025, sporseverlerin yanı sıra iş, sanat ve cemiyet hayatının önde gelen isimlerini Kemer Golf Kulübü’nde bir araya getirdi.

Yeni bir tür keşfedildi: ‘Ejderha Prens’

Tyrannosaurus rex gibi dev yırtıcıların uzak ataları, düşündüğümüzden çok daha küçük ve çevik olabilir. Bilim insanları, Moğolistan’da 1970’lerde keşfedilen fosilleri yeniden incelediklerinde, bu fosillerin daha önce sanıldığı gibi Alectrosaurus olseni’ye değil, şimdiye kadar tanımlanmamış yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.

Havadan benzin üretmek gerçek mi oldu?

New York merkezli bir girişim havadan doğrudan benzin üretebilen bir makine geliştirdiğini duyurdu.

Gmail gerçekten harika bir özellik kazanıyor!

Google, e-posta deneyimini bir adım öteye taşıyarak Gmail’e yapay zekâ destekli otomatik özet özelliği ekliyor.

Her ülkenin ideal erkeğini çizdi: İşte yapay zekaya göre Türkiye’nin ki bu!

İnternette “Germany Time” adlı Instagram hesabı tarafından yayımlanan ve yapay zekâ ile her ülkenin “ideal erkeğini” yaratan video, kısa sürede Balkanlardan Latin Amerika’ya pek çok mecranın ilgisini çekti.