Prof. Dr. Naci Görür: 6 Şubat depremleri, 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, Yenişehir ilçesindeki Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde ‘6 Şubat Depreminin Yıl Dönümünde Deprem Dirençli Kentler’ konulu panel düzenlendi. Panele, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Eş Başkanı Doğan Hatun, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Görür, söyleşide, seyyahlar gibi il il dolaşarak depremi anlatmaya çalıştığını söyledi.

Depreme karşı farkındalık yaratmak ve insanların bilgilenmesi için çalıştığını aktaran Görür, Diyarbakır’a doğru mesajı vermek için geldiğini ifade etti.

Depremin olacağının ve nereyi nasıl etkileyeceğinin bilindiğini belirten Görür, “Bunu önceden söylemek mümkün. Tarih, saat ve dakika söyleyemiyorsun ama nereyi ve nasıl etki ile vuracağını bugünkü bilim ve teknoloji söylüyor. Bizim işimiz bu. Onun için ülkemize sahip çıkalım. İnsanımız ölmesin. Bu bilinç ve kültürü edinmemizin zamanı.” diye konuştu.

“DİYARBAKIR’I VURACAK OLAN BİTLİS-ZAGROS FAYI HATTINDAKİ DEPREMDİR”

Doğu Anadolu Fayı’nın Diyarbakır için asıl tehlike arz eden fay olmadığını aktaran Görür, fayın Elazığ, Bingöl, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’dan geçtiğini bildirdi.

Görür, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Diyarbakır için tehlikeli olan Bitlis-Zagros Fay Hattı’dır. Bu fay, ters fay. Deprem ürettiği zaman Diyarbakır’a daha yakın. Dolayısıyla o harekete geçtiği zaman asıl büyük felaket o zaman olacak. Ne zaman harekete geçer diye sormayın. Çünkü bilmiyorum. Geçer mi kesin geçer. Ama ne zaman geçeceğini bilmiyorum. Diyarbakır’ı deprem dirençli yapmazsanız harekete geçince kesin zarar verir.” dedi.

6 Şubat’ta yaşanan depremnlerin büyüklüğüne dikkat çeken Görür, “Tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk bir enerji üretti. 5 milyon ton dinamiti patlatırsanız açığa çıkan enerjiyi düşünün. Yüzlerce atom bombası gibi. Deprem olduğu zaman bu sistemler çok büyük enerji üretiyor.” ifadelerini kullandı.

“AYNI YERDE, AYNI BÜYÜKLÜKTE DEPREM BİR DAHA OLUR”

Bir yerde deprem olduktan sonra belirli bir zaman sonra aynı yerde ve büyüklükte depremin bir daha olabileceğine değinen Görür, “Dolayısıyla Diyarbakır’da deprem olacak, kentin içinde, göbeğinde tam olmayacak ama 50-150 kilometre arasında kuzeyde olacak. Kentte küçük boyutta faylar var. Bu faylar harekete geçerse deprem olur.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Bir ilçemizin gizemli deprem kabusu! Bir ilçemizin gizemli deprem kabusu

Gemlik’te meydana gelen deprem 4.3 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’de deprem araştırmasında tanınan deprem bilimcileri de bölgeye yoğunlaştırdı. uzmanlar, bölgede yer alan fayın uzun dönemli hareketinin bilinmediğine dikkat çekti

İsrail basınından Rusya iddiası: Gizlice görüşüldü

İsrail’in Tahran yönetimiyle ile varılan ateşkes sırasında İran ve Suriye konularında Rusya ile gizli görüşmeler yürüttüğü iddia edildi.

CHP’li Sarı, orman yangınlarıyla mücadele politikasını eleştirdi

CHP’li Sarı, orman yangınlarıyla mücadele politikasını eleştirdi

Lay’s cipsleri geri çağrılıyor! Bu ürünleri sakın tüketmeyin

PepsiCo’nun Hollanda’daki fabrikasında üretilen Lay’s Wokkels ve Bugles serisi cipslerde yasaklı madde tespit edildi. Belçika ve Hollanda’da 20’den fazla ürün için geri çağırma kararı alındı…

BM: Gazze’nin yüzde 82’den fazlası yerinden edilme emirleri altında

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansından (UNRWA), Gazze’nin yüzde 82’den fazlasının Filistinliler için göçe zorlama anlamına gelen tahliye uyarıları altında olduğunu duyurdu.

Bursa peş peşe sallandı, depreme yakalanan çocuklar birbirine sarıldı

Gemlik’te saat 11.47’de 3,9 büyüklüğünde, saat 12.57’de ise 4,2 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremin yaşattığı panik güvenlik kameralarına da yansıdı. Bir iş yerinde depreme yakalanan iki çocuğun birbirine sarılması yüreklere dokundu.