Sagalassos’un mirası çömlekçilik sadece o ailede yaşatılıyor

Roma İmparatorluğu döneminde Psidya bölgesi olarak bilinen geçmişi milattan önce 3000 yılına dayanan Batı Akdeniz’deki Sagalassos Antik Kenti, yapılan arkeolojik çalışmalarda seramik işçiliğiyle ön plana çıkıyor.

Antik kentteki buluntular üzerinde yapılan çalışmalar, seramik malzemelerin ham maddesinin bölgenin yakınındaki Mamak Ovası’ndan sağlandığını ortaya koyuyor.

Milattan önce 1. yüzyıldan milattan sonra 6. yüzyıla kadar dönemin 5 büyük seramik üretim merkezinden biri olan ve Mısır’a kadar seramik gönderen Sagalassos’un seramik mirasını, çamurun çıkarıldığı Mamak köyünde yaşayan Sezer ailesinin 3. ve 4. kuşakları sürdürüyor.

Evlerinin yanına kurdukları atölyede çanak, çömlek, testi, tava, güveç, balık-mantar tavası, bardak ve kumbara gibi topraktan ürünler üreten ailenin 3. kuşağı Cüneyt Sezer, babasından ve dedesinden öğrendiği ustalığı oğlu Yusuf’a aktarıyor.

Çömlekçilikle 3 çocuk büyüten 52 yaşındaki Cüneyt Sezer, köylerinin antik dönemde olduğu gibi günümüzde de Batı Akdeniz’de seramik ve çömlek toprağının çıkarıldığı önemli bir yer olduğunu söyledi.

Sezer, topraktan yapılan ürünlerin plastik malzemeye göre daha sağlıklı olduğunu belirterek, “Şu anda Burdur yöresinde bir tek bizim burası var. Köyde bizden başka da yapan yok. Zaten eski ustalar artık kalmadı.Yeni yetişen birkaç çocuğumuz var, onları yetiştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Toprak insanın merhametli olmasını sağlar”

Toprakla uğraşmanın insandaki negatif enerjiyi aldığına işaret eden Sezer, şöyle konuştu:

“Toprakla iştigal ettiğimiz için ister istemez toprak bizim kimyamıza, yaşantımıza, insanlarla olan diyalogumuza etki yapıyor. Toprak insanı biraz duygusallaştırır, insanlara karşı merhametli olmasını sağlar çünkü vücuttaki o negatif enerji gidince insan sakinleşiyor daha rahat diyaloglar kurabiliyor. Babamın ve benim ustam dedemdi.

Dedem çok çalışkan ve tiriz bir insandı. Dedem, babam sonra biz üçüncü kuşağız. Şimdi artık dördüncü kuşak geliyor. Bu atölyede iki çocuğumu usta olarak yetiştirdim sayılır. Şimdi de en küçük oğlum Yusuf, yetişiyor. Artık biz dördüncü kuşağa inşallah bu işi devrediyoruz. Çocuklarımdan özellikle Yusuf, bu konuda biraz daha istekli, arzulu. Bir de bu çömlek işi öyle bir şey ki istemeden olmaz.”

Sezer, toprak ürünlere her geçen gün ilginin arttığını dile getirerek, lokantalara, hediyelik eşyacılara birçok ürün yaptıklarını, ürünlerini Aydın, Nevşehir, İstanbul, Antalya kent merkezi ile ilçeleri Alanya, Finike taraflarına gönderdiklerini, büyük çömlek satıcılarına ürün verdiklerini sözlerine ekledi.

Babasının yanında yetişen ve lisede seramik bölümünde okuyan 16 yaşındaki Yusuf Sezer de 7-8 yaşlarında mesleği öğrenmeye başladığını vurgulayarak “Hedefim usta olmak” dedi.

Related Posts

MEB Akademi Giriş Sınavı’nın giriş belgeleri erişime açıldı

MEB Akademi Giriş Sınavı’nın giriş belgeleri erişime açıldı

Rektör Gürel köy okulunda öğretmeniyle buluştu

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel (56), ilkokul öğretmeni İsmail Aras (96) ile eğitim gördüğü okulda buluştu. Gürel hem çocukluğunun geçtiği sınıfı gezdi hem de öğretmeninin elini öptü.

LGS tercihleri ne zaman? 2025 LGS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Liselere Geçiş Sistemi kapsamında yapılan sınavın ardından gözler tercih sürecine çevrildi. LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu 2025, 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu söz konusu sınavın ardından gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşti. Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden çoktan seçmeli soruların sorulduğu sınavın değerlendirmeleri başladı. LGS sınav sonuçları açıklandıktan sonra, öğrenciler lise tercih maratonuna başlayacaklar. Merkezî Yerleştirme, merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda Merkezî Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Tercihler e-Okul üzerinden tamamlanacak. Peki, LGS tercihleri ne zaman, LGS yerleştirme kılavuzu yayınlandı mı 2025? İşte, LGS tercih tarihi ve kon

İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM),  Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı (E-Tep) başvurularının başladığını duyurdu.

Resmi Gazete kararları 29 Haziran 2025 – Pazar | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi alımı ilanı yayınlandı!

29 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32941 sayılı Resmi Gazete’de bugün, TED Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği yer aldı. Ayrıca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi alım ilanı da Resmi Gazete’de yayınlandı. İlana göre profesör, doçent, doçent öğretim görevlisi kadrolarında akademik personel alımı yapılacak. Adaylar başvuru tarihi ve şartlarını, cdn.comu.edu.tr internet adresinden öğrenebilecekler. Peki, 29 Haziran Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 32941 Sayılı 29 Haziran 2025 Tarihli Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.

KPSS A Grubu nedir? KPSS A Grubu hangi meslekleri kapsıyor?

Kamu kurumlarında kariyer hedefleyen üniversite mezunları için en önemli adımlardan biri olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), adayların atama yapılacağı kadro türüne göre A Grubu ve B Grubu olmak üzere ikiye ayrılır. Peki, KPSS A Grubu nedir? KPSS A Grubu hangi meslekleri kapsıyor?