Tekstil sektörü alarm veriyor: İhracat ve istihdam azalıyor, batık krediler hızla artıyor

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Batık Krediler Artıyor

Enflasyonla mücadele sürecinde yükü ağırlaşan sanayi sektörü alarm vermeye başlarken, tekstil ve hazır giyim firmalarının batık kredileri hızla artıyor.

Sözcü’de yer alan habere göre; son iki yıldır ihracat ve istihdamda büyük kan kaybeden tekstil ve hazır giyim sektöründe borçlar katlanıyor, krediler batıyor. Yüksek finansman maliyetleri ile iki sektörün toplam kredi borçları bir yılda yüzde 43,4 artarken, batık kredi tutarı ise yüzde 69 arttı.

2 Ayda 1.6 Milyar TL Battı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; ‘Tekstil ve Tekstil Ürünleri Sanayi’ başlığında Nisan 2024’te 419.1 milyar TL olan toplam kredi tutarı Nisan 2025’e gelindiğinde yüzde 43 artışla 601.2 milyar TL’ye ulaştı. Sektörün takibe düşen ve batan toplam borç tutarı ise bir yılda yüzde 69,6 artarak 7.9 milyar TL’den 13.4 milyar TL’ye ulaştı. Toplam batık kredi borcu 54.4 milyar TL olan imalat sanayi içinde, tekstil sektörü, bu borçla en yüksek takibe düşen kredisi bulunan sektör oldu.

Yılbaşından bu yana bakıldığında da özellikle batık kredi tutarında ciddi bir artış görülüyor. Ocak 2025’te 11.8 milyar TL olan batık kredi tutarı Nisan 2025’te 1.6 milyar TL’lik artış ile 13.4 milyar TL’ye çıktı. İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan İSO 500 araştırması sonuçlarına göre ise Türkiye’nin büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan tekstil şirketlerinin 2023 yılında 121.1 milyar TL’ye ulaşan toplam mali borçları 2024 yılında yüzde 41’lik artışla 171 milyar TL’ye ulaştı. Giyim eşyaları imalatında ise 2023 yılında 7.8 milyar TL olan mali borçlar 2024 yılında yüzde 43 atışla 11.2 milyar TL’ye ulaştı.

İhracat Ekside İstihdam Kayıpta

İstihdamda 2024 Ağustos’tan bu yana kan kaybeden tekstil ve hazır giyim sektörü son veri olan mart ayında 1 milyon sınırının altına indi. Temmuz 2024’te 1 milyon 9 bin olan iki sektörün toplam istihdamı Mart 2025 itibarıyla 924 bine geriledi. Bunun 374 bini tekstil sektöründe çalışırken, 550 bini ise konfeksiyonda istihdam edildi. Ocak-mayıs döneminde ihracatta yüzde 3.4 kayıp yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörleri 10.9 milyar dolarlık ihracata imza attı. 2024 yılında ise hazır giyim ihracatı 17.9 milyar dolar seviyesinde kalırken, tekstilde ise 9.4 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Related Posts

Ekonomist Filiz Eryılmaz değerlendirdi: Altın, petrol ve borsada sessiz pazartesi alarm

ABD tarafından dün gece İran’ın üç nükleer tesisine gerçekleştirilen saldırılar sonrası piyasalarda hareketlilik bekleniyor. Peki Orta Doğu’daki gerilim piyasaları nasıl etkileyecek? Altın, petrol ve borsada son durum ne? Ekonomist Filiz Eryılmaz, gerilimin piyasaya etkilerini değerlendirdi. İşte detaylar…

Balıkçıların cebi de tezgahı da dolu: Mezgit ve istavritte hem bolluk hem talep var

Balıkçıların cebi de tezgahı da dolu: Mezgit ve istavritte hem bolluk hem talep var

İslam Memiş net konuştu! ‘Alabildiğiniz kadar alın, yasaklanabilir’

TV100 YAYININDA FİZİKİ VARLIKLARA DİKKAT ÇEKTİ Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, tv100 kanalında katıldığı yayında yatırımcılara dikkat çeken uyarılarda bulundu. Yeni dünya düzeninde yatırım anlayışının kökten değiştiğini savunan Memiş …

ATM kullananlar dikkat! Kartınızı bilerek yutabilir!

ATM’lerde kart güvenliği için güvenlik önlemleri alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda ATM’ler güvenlik nedeniyle kartınızı yutabilir.

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Türkiye ile Suriye arasında işbirliği protokolü! ‘Türkiye’nin tecrübesi ile şekillenecek’

Türkiye ve Suriye’nin sağlık bakanlıkları arasında işbirliği protokolü imzalandı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Halep ve Şam’da tarafımızca işletilecek olan sağlık tesislerinin planlama ve işletme süreçleri, Türkiye’nin sahip olduğu tecrübeyle şekillenecektir” dedi.