YEKA yarışmaları rüzgarda yerlilik ve yatırım hedeflerine güç katacak

YEKA Yarışmalarında 1200 Megavatlık Projelerin Sahipleri Belli Oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarının sonuçlandığını duyurdu. Bakanlık, 3 ilde gerçekleşen yarışmalarda toplam 1200 megavatlık bağlantı kapasitesinin 5 YEKA projesine tahsis edildiğini açıkladı.

Yarışmalara anonim ya da limited şirket olarak kurulmuş tüzel kişiler ile yabancı sermaye şirketlerinin katılabildiği belirtildi. Toplamda 40 farklı şirketten 100 başvuru yapıldı.

Kazanan şirketler, YEKA RES-2024 yarışmalarında sözleşme tarihinden itibaren 72 ay boyunca serbest piyasada elektrik satışı gerçekleştirebilecek. Ardından üretilen elektrik, 20 yıl boyunca belirlenen fiyat üzerinden iletim sistemine aktarılacak.

YEKA RES yarışmaları, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma, yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını artırma ve rüzgar enerjisi kurulu gücünü yükseltme hedeflerine katkı sağlayacak. Aynı zamanda yerli rüzgar sanayisini güçlendirme ve yerli üretim kapasitesini artırma amacı güdülüyor.

“Yerlilik Önemli Bir Kriter”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, yaptığı açıklamada, 1200 megavatlık projelerde yüksek yerlilik oranı kriterinin ön planda olduğunu vurguladı. Erden, yerlilik şartının yüzde 55 olduğunu belirtti ve türbin üreticisi iki firmanın şartları karşılayarak bütün yatırımcılara teklif sunduğunu ifade etti.

Erden, yarışmaların izinleri alınmış projelere yönelik olduğunu ve geçmişte yaşanan sorunlar sebebiyle gerçekleşemediğini dile getirdi. Ayrıca, enerji nakil hatları altyapısında da önemli hazırlıkların tamamlandığını belirtti.

Yabancı Fonların İlgisi

Erden, ihale sürecinde yabancı fonların artan ilgisine değinerek, bu ilginin sürecin daha da uzaması durumunda artabileceğini söyledi. Sektörün, yeni YEKA projelerinin duyurulmasını beklediğini ve yatırımcı ilgisinin artmasıyla 120 bin megavatlık hedefin gerçekleşeceğini belirtti.

Related Posts

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.