Yeraltı Sularındaki Karar Yetkisi DSİ’de

DSİ, Yeraltı Sularındaki Karar Yetkisini Değerlendiriyor

Ege Belediyeler Birliği ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ile Sarıkız ve Göksu bölgelerindeki sondajlar hakkında görüştü.

Görüşmede, 1980 yılından bu yana Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından İzmir’e yapılan su tahsisi çerçevesinde, Sarıkız ve Göksu Bölgesi’nde İZSU’ya verilen sondaj açma yetkisi değerlendirildi. Başkan Zeyrek, yeraltı su kaynakları ile ilgili yetkinin DSİ ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nde olduğunu belirterek, çözüm önerileri üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

İZSU’nun Sarıkız ve Göksu bölgelerindeki sondajları ile ilgili konuları görüşmek, yaşanan iklim krizi ve kuraklıkla ilgili çözüm yolları oluşturmak için Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Talat Postacı ile İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Manisa’da bir araya geldi. MASKİ Genel Müdürlüğü’nde yapılan görüşmelerde, mevcut durum değerlendirildi ve görüş alışverişinde bulunuldu. Buradaki temasların ardından iki kurum yetkilileri Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’i makamında ziyaret ederek görüşmede bulundu. Görüşmede, MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, Genel Müdür Yardımcıları Bircan Kaynak ile Doç. Dr. Özgür Avşar da yer aldı.

Su Tahsis Yetkisi DSİ’nin

Sarıkız ve Göksu bölgelerinde İZSU tarafından kullanılan sondajlar ile ilgili iznin 1980 yılında DSİ tarafından verildiği belirtildi. Başkan Zeyrek, “1980 yılında, yani 45 yıl önce Sarıkız ve Göksu Bölgesi’nde sondaj açma ve bu suyu İZSU’nun İzmir’e taşıması için DSİ tarafından planlama yapılmış. Bu bölgelerdeki sondajlar ile ilgili yetki ve sorumluluk DSİ ve İZSU’dadır. Aynı şekilde Gördes Barajı’ndan da geçmiş yıllarda su tahsisi yapılmış ve buradan da İzmir’e su gitmektedir” dedi.

Manisa ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri Birlikte Yol Alacak

Başkan Zeyrek, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle tüm dünyada temiz su kaynakları giderek azalıyor. Bir tarım kenti olan Manisa’mızda da su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması büyük önem arz ediyor. İZSU Genel Müdürümüz Gürkan Erdoğan’ı da Manisa’ya davet ederek, çözüm önerileri üzerine görüştük. DSİ’nin İZSU’ya vermiş olduğu izne göre bölgelerden yılda 40 milyon metreküp suyu çıkarıp, İzmir’e götürme hakkı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 30 milyon metreküp suyu İzmir’e taşıyan İZSU, 2025 yılında da 32 milyon metreküp suyu taşımayı planlıyor. Önümüzdeki günlerde çözüm için planladığımız çalışmaları kamuoyu ile paylaşacağız” diye konuştu.

“Bulduğumuz Çözüm Yolları Üzerine Çalıştıktan Sonra Yeniden Bir Araya Gelip, Kamuoyunu Bilgilendireceğiz”

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan da “MASKİ Genel Müdürlüğü’nün ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ferdi Zeyrek’in daveti üzerine Manisa’daki sondajlarımız ve yaşanan kuraklıkla ilgili görüşmek üzere bir araya geldik. Devlet Su İşleri, ulusal ölçekte şehirlere su temin etmek ve bunu planlamakla görevli ve sorumlu kurumdur. DSİ tarafından yapılan planlama gereği 1980 yılından beri İzmir’e Sarıkız ve Göksu Bölgesi’nden su taşınmakta. Geçmiş yıllarda açılan 11 adet sondajın veriminin düşmesi nedeniyle yeni sondajlar açıyoruz. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ferdi Zeyrek ile alternatif yollar üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Gediz Havzası’nın korunması için de birlikte hareket edeceğiz. Bulduğumuz çözüm yolları üzerine çalıştıktan sonra yeniden bir araya gelip kamuoyunu bilgilendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki Sulama Kooperatifleri ve Çiftçiler ile de Bir Araya Gelinecek

MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı ise “Başkanımız Sayın Ferdi Zeyrek öncülüğünde kısa bir süre içerisinde bölgedeki sulama kooperatifleri ve çiftçileri de kapsayacak şekilde çözüm için bir araya geleceğiz. Oluşturacağımız yeni yol haritası ile hem İzmir ve Manisa’ya hem de çiftçilerin avantajına olacak şekilde bir takım düzenlemeler önermeyi planlıyoruz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Kurumlar vergisi beyanname süresi uzatıldı

Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 5 Mayıs 2025 Pazartesi günü sonuna kadar uzatıldı.

ABD’de konut fiyatları şubatta yavaşladı

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 3,9 yükselerek konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamaya işaret etti.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir